Catre Tur Virtual

Cladirea Muzeul Naţional al Ţăranului Român este amplasată în Piaţa Victoriei din Bucureşti, alături de Muzeul de Ştiinţe Naturale "Grigore Antipa" şi de Muzeul de Geologie. Cel numit cu întocmirea proiectului şi conducerea lucrarilor va fi arhitectul N. Ghika-Budeşti, strălucit reprezentant al şcolii autohtone de arhitectură care, potrivit opţiunii muzeologice a etnografului şi directorului Alexandru Tzigara-Samurcaş, trebuia să înalţe "un palat al artei pământene", dispus sub forma incintelor de tip monastic.

După 29 de ani, la capătul unor nesfârşite întreruperi, se va finaliza, în 1941, luând înfăţişarea actualului monument de arhitectură, sediul Muzeului Ţăranului Român.

Ilustrare a stilului neoromânesc inspirat din fondul arhitectural tradiţional, cu deosebire cel brâncovenesc, lucrarea se remarcă prin expresivitatea ansamblului compoziţiei completată cu utilizarea ponderată a elementelor decorative florale şi zoomorfe. Zidăria aparentă de caramidă roşie, marile ferestre reunite sub arcade, coloanele logiei, balustrada, elementele traforate, eleganta siluetă a turnului central cu imaginea foişorului amintind de clopotniţele vechilor mânastiri ş.a. conferă cladirii somptuozitatea masurată a unui adevarat palat al artei.

In anii '60, clădirii i se adaugă un corp central de birouri şi săli conexe, construit însă, prin nesocotirea totală a datelor stilistice de bază ale concepţiei lui N. Ghika-Budeşti. Noua construcţie, amplasată lăturalnic, în spatele monumentalului edificiu, se individualizează, de asemenea, printr-un mozaic de proportţi, realizat în spiritul perioadei cvasi-proletcultiste a totalitarismului comunist.

Urmează la MNŢR

Evenimentele Muzeului Naţional al Ţăranului Român

 


CU TENDA 
Expoziție
10 noiembrie 2017 – 11 martie 2018, Sala Foaier


Expoziția ROȘIA MONTANĂ ESTE...
6 – 18 februarie 2018, Sala Acvariu
Vernisajul expoziției: 6 februarie 2018, Sala Acvariu, ora 19
 

ATAȘAMENTUL PARINTE-COPIL, BAZA RELAȚIILOR SĂNĂTOASE
Conferinţă organizată de Asociația Leagănul Vieții, centru de educație prenatală
17 – 18 februarie 2018, între orele 9 și 18, Studioul Horia Bernea
Conferința va fi susținută de prof. univ. dr. Ana Muntean, autor a peste 10 cărți și publicații de specialitate, cercetator, psiholog pentru copii, una dintre cele mai importante figuri în domeniul Atașamentului părinte-copil la nivel european și printre puținii experți în acest domeniu din România. 

CONFERINŢELE DE LA ŞOSEA
D-ale Carnavalului, Cucilor și Fărșangului
22 februarie 2018,ora 18, Clubul Țăranului
Prezentare realizată de Anamaria Iuga, pe tema obiceiurilor de Lăsata Secului, începutul Postului Paștilor, în Brănești (Ilfov) și în Banatul montan, când localnicii se maschează, pentru a marca începutul primăverii. Prelegerea va fi încheiată cu un montaj (aprox. 30 min) cu obiceiul Cucilor din Brănești filmat în 2015.

TÂRGUL MĂRTIŞORULUI
24 februarie – 1 martie 2018, între orele 10 și 18, în curtea interioară

CONFERINŢĂ SUSŢINUTĂ DE ZOLTÁN ROSTÁS
27 februarie 2018, ora 18, Clubul Țăranului


ATELIERE DE CREATIVITATE LA MUZEUL ȚĂRANULUI ROMÂN 
octombrie 2017 – iunie 2018

 


înapoi la pagina principală
 
inchis