Catre Tur Virtual

An nou școlar, cu aceleași ateliere de după sau în loc de școală: desen, pictură pe diverse suporturi, cusături, colaj, țesături fel de fel, povești – povești jucate, interpretate, ilustrate, animate, ceva despre muzeu și modelaj în ceară sau lut, hârtie manuală. Pentru copii de la trei ani, sigur și pentru maturi și bunici, pentru școli, grădinițe, asociații și școli (așa-numite-oficial) speciale, din București sau de oriunde.
Abordările multidisciplinare și nonformale pun în centru viața țărănească, povestea și obiectul țărănesc, aducând în experiența imediată, recentă a copilului un tip de cultură la care nu mai are acces în viața de zi cu zi.
Participarea la ateliere se face numai pe baza de înscriere și conform cu categoria de vârstă indicată în descrierea atelierului.
Prețul: 15 lei/participant. Au gratuitate beneficiarii organizațiilor nonprofit și școlilor speciale.
Unde: Muzeul Național al Țăranului Român, intrarea din str. Monetăriei nr. 3, București, sector 1.
 

Program luna octombrie:
 

Luni

10.00-11.30 Program pentru beneficiarii fundațiilor, asociațiilor și școlilor speciale

Marți

10.30-12.00 Ateliere de desen cu Ruxandra Grigorescu, pentru grupuri organizate (clase), copii de la 5 ani, cel mult 15 participanți, înscrieri la telefon 021.317.96.59.
Literatura țărănească (povești, ghicitori, legende, versuri), câte ceva despre calendarul creștin, obiceiuri, sărbători și iarăși câte ceva despre lumea satului (case, gospodărie și gospodărire, bucătărie, îmbrăcăminte și mobilier).
Aflați, discutați, inventați, desenați și scrieți, ilustrați.

13.00-14.30 Ateliere de desen cu Ruxandra Grigorescu pentru copii de la 5 ani, informații și înscrieri la telefon 021 317.96.59

Miercuri

10.30-12.00 Ateliere de colaj textil, cusături cu Ruxandra Grigorescu, pentru grupuri organizate, copii de la 5 ani, cel mult 15 participanți, înscrieri la telefon 021.317.96.59.
Colaj
Cu foarfeci, lipici, cu material textil și nu numai, faceți „imagini” plecând de la o temă (sacoșa de piață, sacul lui Moș Crăciun, Punguța cu doi bani, animale combinate etc.)
Cusături
Perna, cămașa, traista etc., cusute cu ațe colorate, cu mărgele și paiete, imprimate (cu carioci textile) sau brodate, învățând, întâi, să băgăm ața-n ac, să facem, sau nu, nod la ață, să coasem un nasture.

Joi

10.30-12.00 Cu Teatrul de umbre prin calendarul obiceiurilor tradiționale românești cu Beatrice Iordan, pentru grupuri organizate (clase) și copii de la 5 ani, cel mult 15 participanți, înscrieri la beatriceiordan@yahoo.com.
Ce vom face la acest atelier? Vom discuta un pic despre teatrul de umbre și despre originile sale, vom spune o serie de povești (patru la număr, câte o poveste la fiecare atelier) alese de coordonatorul atelierului, ne vom împărți în echipe și vom trece la confecționarea siluetelor. Atelierul se va încheia cu jocul poveștii la panoul de umbre, cu ajutorul siluetelor confecționate de copii.
La sfârșitul atelierului, copiii își vor putea lua siluetele confecționate acasă.

13.00-14.30 În câte feluri se poate spune o poveste? cu Raluca Oprea-Minoiu, pentru grupuri organizate, copii de la 7 ani, cel mult 15 participanți, înscrieri la atelieruldecreativitate@gmail.com
În câte feluri se poate spune o poveste? Prin trei gesturi? Jucând „De-a statuile vii”? Punându-ți vocea să schițeze emoții? Rescriind povestea din perspectiva unui personaj aparent oarecare?
Să spui o poveste nu-i lucru de șagă. Ai nevoie de tot corpul, de voce, de forță sau blândețe. Pentru că ești cel care-ți îndrumi personajele, le faci vii, pe ele și zecile de experiențe, întâlniri, emoții. Le iei de mână și le introduci în viața ascultătorului, creând prietenii pe viața. Atelier de crescut povestași.

Vineri

10.30-12.00 Atelierul Poveşti cu urechi cu Călin Torsan, informații și înscrieri la telefon: 021.317.96.59
(o întâlnire muzicală destinată copiilor cu vârste începând de la 10 ani)
Ne vom legăna împreună pe o creangă cântătoare, dându-ne în scrânciob la capete diferite de fluier. Eu, povestindu-vă despre ele și făcându-le să răsune. Voi, ascultând sunete și cuvinte. Adică povești...

Sâmbătă

10.00-11.20 Atelier pictură pe sticlă cu Bogdan Herăscu - la Atelierul de hârtie manuală, pentru copii de minim 6 ani, maxim 80. Atelierul este pentru 8 persoane. Înscrieri la numărul de telefon 0726.237.376
În timpul atelierelor de pictura din cadrul Atelierului de Creativitate vom învăța tradiționala tehnică a zugrăvirii pe sticlă. Cum facem asta? Cu curaj. Ne așezăm pe scaun. În stânga avem apa de băut, în dreapta apa de pictat. Sau invers. Apoi desenăm pe hârtie multe linii, curbe, puncte. Balauri sfinți babe bomboane iarbă cer lună cai frunze lapte cu cereale mici anotimpuri. Le trecem pe hârtie de calc pe care o lipim de sticlă. Întoarcem sticla pe spate și punem ce-am desenat pe geam. Pe urmă punem culori, subțire mai întâi, gros mai apoi. Terminăm lucrarea, o închidem pe spate cu carton și e bună de dat mare cu ea. Veniți pietricele și plecați munticei.

11.00-13.00 și 14.00-16.00 Croit, țesut şi cusut cu Lidia Stareş - la Nuiele, pentru copii de la vârsta de 6 ani și adulți. Înscrieri la telefon: 0722.798.284
În atelierele de cusut vom descoperi semne și însemne. Apoi le vom inventa pe ale noastre și le vom coase.
Țesutul în războiul orizontal va consta în aflarea mișcărilor elementare ale mâinilor și picioarelor ce manevrează războiul, pentru a realiza o țesătură, și vor executa un fragment de model, ca ”scoarța” cu alesătură.
La războiul vertical (gherghef cu urzeală), vom afla cum se realizează diferite forme geometrice, elemente decorative și legăturile necesare unui covor.

11.30-13.00 Atelier de modelaj în argilă și ceară cu Ovidiu Simionescu - la Atelierul de hârtie manuală, pentru copii cu vârste între 6 și 10 ani, înscrieri la telefon 0737.346.872.
Vor fi abordate o serie de tehnici : modelaj direct, realizare modele în ipsos și multiplicare cu ceara, realizare șabloane din carton și decupare din foi de ceară, decoruri pe vase din argilă, modelate liber, decoruri pe vase din ceară turnate în mulaj de ipsos. Dacă există acordul părinților, anumite piese mici se pot turna în bronz.
Subiecte: Circul, animale fantastice, compoziții cu figuri geometrice, explorarea spațiului cosmic, lumea subacvatică.
În cadrul fiecărei ședințe se vor prezenta exemple de lucru din fiecare din tehnicile abordate, lucrări de maeștri și vor avea loc discuții pe marginea lor.
La sfârșitul ședințelor, copiii vor face selecții personale dintre lucrările tuturor realizate în cadrul ședinței. Se vor face și susțineri individuale (explicații pe marginea lucrărilor).

Duminică, începând cu 21 octombrie

Ateliere de modelaj lut cu Crina Cranta, informații și înscrieri la 0727.015 825.
Ceramica este un meșteșug vechi - de la începutul timpului oamenii au modelat pământul, iar apoi l-au ars, cu ajutorul focului, pentru a-și construi recipiente, unelte, piese arhitecturale,obiecte de cult etc. În prezent, ceramica a evoluat la rang de artă. Vom explora împreună tehnicile de modelaj ale pământului și vom trezi curiozitatea în ceea ce privește arta ceramică. Copiii sub 5 ani vor lucra împreuna cu un părinte.

21 octombrie, 11.00-13.00, Atelier 1 - Înaintea roții
Vasele de ceramica sunt întâlnite în istorie cu mult înainte de invenția roții. Și totuși, cum puteau oamenii lucra vase de ceramica fără roata olarului? Haideți sa aflam!
Pentru 10 participanți de la 3 ani

28 octombrie, 11.00-13.00, Atelier 2 - Cahla
Ne pregătim de iarnă gândindu-ne la căldura sobei de la țară. Ea este placată cu cahle, care radiază căldura în casele oamenilor. Soba este un element important al casei, de aceea trebuie decorata cum se cuvine, cahlele sale nu numai ca ne încălzesc, dar pot spune și povești.
Pentru 15 participanți de la 5 ani

La cerere se va desfășura, pentru grupuri organizate, și Atelierul de hârtie manuală cu Sașa Liviu Stoianovici, înscrieri pe educatiemuzealamtr@gmail.com
Hai să înveți să faci hârtie manuală! Într-un loc cu zâmbet și liniște. Un gest ecologic și cultural care se prinde firesc în pașii copilăriei. Deșeul de hârtie se mărunțește, se îmbăiază, se toacă, se combină cu apă. Rezultă pasta de hârtie. Se scoate cu sita, se așterne pe pânză, se presează, se întinde, se usucă. Se întâmplă magia și se obține o nouă hârtie. Atelierele pot fi la nivel de începător, unde pot să participe copii începând cu vârsta de 5 ani. Părinții pot fi simpli privitori sau cursanți, cot la cot cu cei mici. Dacă există curiozitate și dorință, cursurile pot fi continuate cu incursiuni în lumea tiparului manual și a legătoriei manuale, finalizându-se cu o carte-obiect. Jocul facerii se schimbă săptămânal prin elementele care vor intra în hârtie: fire de iarbă, frunze, petale, flori, cafea, nisip, condimente, pânză de sac.
Atelier pentru maximum 15 participanți. 

Studioul Horia Bernea - Cinema Muzeul Țăranului - Program19 octombrie - 4 noiembrie 2018

 

FESTIVALUL DE FILM INTERNAŢIONAL DE LA CANNES
19 – 28 OCTOMBRIE

Biletele sunt puse în vânzare de către organizator


Vineri, 19 octombrie

19:15 - BALANȚA – Intrare liberă
de Lucian Pintilie (1992, 105 min., FR, RO)
În prezența actorilor Maia Morgenstern, Răzvan Vasilescu, Marcel Iureș și a producătorului Marin Karmitz

Sâmbătă, 20 octombrie

16:00  UN OM LA LOCUL LUI
de Hadrian Marcu, (2018, 93 min., RO).
În prezența echipei + Q&A

18:30  OMAGIU LUCIAN PINTILIE – Intrare liberă –

19:30 – Proiecție FĂRĂ TITLU – Intrare liberă
de Horea Lapteș (1991, 59  min.)

DE CE TRAG CLOPOTELE, MITICĂ?
de Lucian Pintilie, (1981, 121 min.)
În prezența actorilor Victor Rebengiuc, Mariana Mihut, Tora Vasilescu și a operatorului Horea Laptes

Duminică, 21 octombrie

17:00 - ONE DAY
de Zsófia Szilágyi, (2018, 99 min., HU)
Premiul FIPRESCI, Semaine de la Critique, 2018

19:30 - ALICE T
de Radu Muntean,(2018, 105 min, RO, FR, SE).
În prezența echipei + Q&A
Cea mai bună actriță - Locarno IFF
Luni, 22 octombrie

18:00 - 3 FACES
de Jafar Panahi (2018, 100 min., IR)
Premiul pentru scenariu (ex-aequo), Cannes 2018

20:30 - BEAUTIFUL CORRUPTION
de Eugen Damaschin, (2018, 107 min., RO)
În prezența echipei + Q&A

Marţi, 23 octombrie

17:00 - DONBASS
de Sergei Loznitsa, (2018, 110 min., DE, UA, FR, NL, RO)
Premiul pentru regie, Un Certain Regard, 2018
În prezența actorului Valeriu Andriuță

20:00 - DISTANȚA DINTRE MINE ȘI MINE
de Mona Nicoară, (2018, 90 min., RO).
În prezența echipei + Q&A

Miercuri, 24 octombrie

17:00 - BLACKKKLANSMAN
de Spike Lee, (2018, 128 min., USA)
Marele Premiu, Cannes 2018

20:00 - LEMONADE
de Ioana Uricaru, (2018, 88 min., RO, CA, DE, SE).
În prezența echipei + Q&A Selecție Panorama, Berlin 2018

Joi, 25 octombrie

17:30 - AYKA
de Sergey Dvortsevoy (2018, 100 min., RU, DE, PL, KZ, CA)
Premiul pentru interpretare feminină, Cannes 2018

20:00 - DRAGOSTE 1: CÂINE
de Florin Șerban,(2018, 103 min., RO).
În prezența echipei + Q&A

Vineri, 26 octombrie

17:30 - BURNING
de Lee Chang-Dong,(2018, 148 min., KR) .
Premiul FIPRESCI, Cannes 2018
AVANPREMIERĂ

21:00 - HACKERVILLE
EPISODUL 1
de Igor Cobileanski, Anca Miruna Lăzărescu (2018, 55 min., RO, GER) .
În prezența echipei

Sâmbătă, 27 octombrie

13:00 - LEMONADE
de Ioana Uricaru, Ro (1h 28 min)

17:00 - COLD WAR
de Pawel Pawlikowski, (2018, 84 min., PL, UK, FR).
Premiul pentru regie, Cannes 2018

19:30 - SEULE À MON MARIAGE
de Marta Bergman, (2018, 121 min., BE)
În prezența regizoarei + Q&A
ACID, Cannes 2018

Duminică, 28 octombrie

13:00 - LEMONADE 
de Ioana Uricaru, (1h 28 min.)

15:30 - THE WILD PEAR TREE
de Nuri Bilge Ceylan, (2018, 188 min., TK, FR, DE, BG)
În competiție, Cannes 2018

19:30 - THE MAN WHO KILLED DON QUIXOTE
de Terry Gilliam, (2018, 132 min., ES)
În afara competiției, Cannes 2018Hai la film documentar la Culese din Balkani | ediția 4 | 1-4 nov | FESTIVAL INTERNAȚIONAL DE FILM ANTROPOLOGIC | intrare liberă


Joi, 1 noiembrie

Focus Aristoteles
17.15 - Just the two of us | R: Nina Blažin | 17'| 2015 | România
Doamna și domnul Olas sunt împreună de 65 de ani. Par a fi făcut pace cu ideea morții. Își păstrează fotografia funerară în casă, la vedere. Totuși, această idee a pierderii iminente îi face să alterneze între trăirea clipei și observarea prezentului prin lentila trecutului, reflectând la moștenirea lor. El sculpta statui în timpul nopții. Ea era o actriță part-time. Arta lor era refugiul într-un regim condus de opresiune politică, un punct comun încare două personalități diferite s-au întâlnit.

17.45 - O moarte în familia mea | R: Andra Tarara | 13' | 2017 | România
Când eram copil credeam că lumea se oprește în loc atunci când cineva apropiat moare. Dar nu s-a oprit.
Bunica este bolnavă în stadiu terminal în timp ce restul familiei se ocupă cu pregătirile de Paște.
Aparatul de filmat surprinde climatul familial, construind o meditație asupra morții din perspectiva
nepoatei.

Focus Kinedok-One World
18.00 - Campionul din Balcani | R: Réka Kincses | 2006 | 86' | Germania/România
Anii '90 au fost ani tulburi în istoria recentă a României, o perioadă de confuzie și de anxietate. Sistemul de valori al regimului comunist dispăruse. Înainte, Ceaușescu fusese dușmanul tuturor, situație ce crea o anume solidaritate între oameni. Era mai ușor să discerni între prieteni și dușmani. Odată cu dispariția fizică a dictatorului, oamenii s-au simțit liberi să-și exprime propiile frustrări. Și, de cele mai multe ori, au făcut-o cu violență. Situația socială era favorabilă conflictelor de orice natură, inclusiv celor etnice. Filmul dezvăluie această perioadă prin intermediul unei experiențe directe. Personajul principal este chiar tatăl autoarei, iar implicarea lui în evenimentele ulterioare Revoluției a provocat schimbări cruciale în viața întregii familii. De pe poziția de membru distins al minorității etnice maghiare, s-a exprimat ferm împotriva Securității. La începutul anilor '90, o atare poziție era echivalentă unui act de sinucidere politică și i-a pus chiar viața în pericol. După șaisprezece ani și după candidaturi eșuate la un post de parlamentar, acest campion al corectitudinii și intransigenței nu-și găsește locul în noul sistem.

Deschidere ediție 4
20.00 - Nunta anului | R: József Bán | 2018 | 60' | România | Premieră | Q&A
În majoritatea anului, Ţara Oaşului se depopulează, se umple de viaţă numai în august, când oamenii se întorc din străinătate pentru câteva săptămâni. Se mută în vilele de lux de acasă, aflate în construcţie şi creştere continuă, se întâlnesc cu vecinii, sărbătoresc. În această perioadă, în fiecare sat, în fiecare zi se ţin chiar şi mai multe nunți, toată regiunea se transformă într-o nuntă imensă. În timp ce urmărim evenimentele, localnicii evocă istoricul emigrărilor din anii '90, când au plecat din România pentru o viaţă mai bună în străinătate.

21.30 - Postcard from Somova | R: Andreas Horvath | 2011 | 20’ | Austria/România
Un rând discret de copaci și câteva tufișuri, undeva pe un mal de pe marginea Deltei Dunării. Timpul pare a fi rămas în loc aici. În evenimentele minore care au loc vedem o coerență neașteptată. Animalele care și-au găsit casele aici și par condamnate a rămâne unele cu altele, pescarii obosiți care dau ceva pe gât în bărcile lor și deranjează liniștea, materialul sfărâmicios în general, toate acestea capătă un sens cinematografic strălucitor.

Vineri, 2 noiembrie

Focus Aristoteles (calup)
17.00 - INTERSECTION | R: Dmytro SUKHOLYTKYY-SOBCHUK | 2015 | 20’ | Ucraina
La intersecția unei rute provinciale cu un drum internațional, o comunitate Gypsy dintr-un mic sat românesc își începe și își termină fiecare zi. Granița este cea care îi păstrează stilul de viață tradițional, în care trăiesc laolaltă familii, bătrâni, bărbați și femei, copii și adolescenți.

Mohamed Tomescu | R: Olesya Bortnyak | 2014 | 24' | România
Pasionat de hip-hop și crescut de bunică în satul Vama din judetul Suceava, Mohamed Tomescu vrea să-și schimbe numele și să scape de asocierea cu Siria dar nu știe cum să-i spună asta tatălui lui. Dorința va face ca relația deja rece pe care o are cu tatăl său să devină și mai fragilă. Cu o abordare de tip cinema verité, camera își face prezența simțită iar muzica joacă un rol important în secvențele de improvizație hip-hop.

18.00 - When Time Loses Patience | R: Andreea Dumitriu | 2016 | 20’ | România| Premieră
O tradiție veche de secole, piața de animale din România, se confruntă cu un viitor nesigur. Timpurile se schimbă, agricultura industrială înlocuiește treptat agricultura de scară redusă și piața devine scena luptei pentru supraviețuirea fermierului român tradițional. Camera se uită în jurul pieței în cadre fixe, observând fermierii în eforturile lor de a-și vinde animalele. Timpul trece greu, cumpărătorii sunt puțini și vremea rea nu ajută. Oamenii își umplu timpul cu conversații despre agricultură, dragoste, boală și bătrânețe. Un film despre ultimele zile ale unei culturi pe moarte.

19.00 - Splendida moarte accident | R: Sergiu Negulici | animație | România | 2017 | 15'
Un tânăr găsește într-un anticariat un desen cu o scrisoare de dragoste secretă pe spate, veche de mai bine de 70 de ani. Anticarul ii vinde desenul dezvăluind o intrigantă poveste de dragoste între artistă - o pictoriță cunoscută - și un personaj celebru al perioadei românești interbelice. Aflând că artista incă traiește, ajunsă la vârsta de 103 ani, tânarul pornește într-o călătorie neobișnuită pentru a descoperi adevărul și pentru a o întâlni pe autoare, care și-a trăit viața în același timp și în aceleași medii cu mulți artiști importanți ai României secolului 20.

19.30 - Satul fără femei | R: Srdjan Šarenac | Serbia/Bosnia/Croația/Franța | 2010 | 83’ | Premieră
În sud-vestul Serbiei, pe culmea unui munte, la 4 kilometri de cel mai apropiat drum, frații Jankovic țin frâiele în Zabrdje, satul fără femei. Dragan, Zoran și Rodoljub, alături de vecinul lor, Velimir, reprezintă întreaga populație a ceea ce reprezenta odată o comunitate rurală efervescentă. Aceștia trăiesc în condiții dificile. Nu au apă curentă, drumuri și nici măcar prezența unei femei. Să nu mai menționăm că cei trei frați împart același dormitor. Zoran, fratele cel mai în vârstă, visează să se căsătorească cu o femeie capabilă de a se adapta vieții în Zabrdje. Cu toate acestea, în ciuda eforturilor sale, nu reușește să convingă nicio sârboaică să se mute în sat. Prietenul lui Zoran, Danko, a reușit să-și găsească o soție superbă trecând granița în Albania. Pe măsură ce Zoran este devine martor la modul în care neobișnuita lor relație înflorește, el decide să își urmeze prietenul. Pentru el, Albania reprezintă unica soluție de a-și găsi o mireasă. Însă Rodoljub, fratele cel mai mic, se opune sistematic ideii de a aduce o femeie albaneză în casa lor. Având încă deschise rănile războiului din Kosovo, serbii și albanezii sunt departe de fi vindecați. Zoran are oportunitatea de a duce semnul păcii către „inamic”. Va avea succes încercarea lui Zoran? Va putea el să-și împlinească visul și să aducă speranța în satul lui?

Focus Divan Festival
21.00 - Cafeneaua de lângă combinat | R: Goran Devic | Croația | 2017 | 90’ | Premieră
Documentarul înregistrează conversațiile proprietarilor unei cafenele, cu o săptămână înainte de închiderea definitivă. Erna și Dževad dețin un bar situat între o stație de autobuz și intrarea unuia dintre cele mai mari combinate din Europa de Est. Discuțiile de pahar filmate prin intermediul tehnicii observaționale relevă noua utopie a muncitorilor socialiști de odinioară – Germania, văzută ca ultimul paradis terestru.

Sâmbătă, 3 noiembrie

Focus Balkan Beiond Borders (calup) | Premiere
12.00 - Half–Half | R: Eva Matarranz & Florence Guenaut | 2014 | 9’ | Slovenia
O zi de lucru. Muncitori macedoneni, bosniaci și albanezi construiesc noua cale ferată slovenă. Un proces de lucru mecanic într-un peisaj gri, unde doar costumul portocaliu pentru siguranță face distincția între figurile umane. O serie de portrete silențioase, purtate de vocile lucrătorilor imigranți absenți din viața lor.

1973 | R: Stefan Ivancic | 2014 | 30’ | Serbia
Scene din viața de zi cu zi de pe malurile Dunării din Serbia, puțin sau nimic nu pare să se întâmple pentru acești bărbați blocați în port alături de bărcile lor. Ghidat de un protagonist care în același timp este și fermecător, un pic naiv dar și ciudat, discuțiile ating teme precum economia, molii, cântece din tinerețea lor, mod din anii 1970. Un film observațional sensibil despre o societate pusă în așteptare.

Focus Aristoteles
12.45 - The bed is broken | R: Raluca Gorgos | 23' | România
Doi băieți români dau târcoale unei clădiri abandonate, căutând metal pentru a-l vinde către un comerciant de fier vechi.

Focus Dokufest Kosovo (calup)

13.15 - DECOMMUNISM | R: Enxhi Noni | 2017 | 7 ’ | Kosovo/Albania

Este posibil să înțelegem sensul viitorului acceptând doar prezentul și lăsând trecutul în urmă? Aceste noțiuni sunt amestecate într-un mod delicat în ceea ce privește istoria și cultura Albaniei. Pot fi tinerii deranjați?

GIULIA | R: Arber Topalli | 2017 | 5' | Kosovo/Albania
Giulia este o fată de 18 ani care trăiește și visează în Tirana. Pasiunea ei se află pe două roți, iar provocările ei încep odată cu primul pas făcut în lume.

THIS IS US | R: Arta Elezi | 2017 | 6' | Kosovo
Acesta este un documentar despre familia mea pentru a arăta lumii că nu tot ceea ce vedem la suprafață este adevărat. De foarte multe ori exisă ceva ascuns în spatele unui zâmbet perfect și al unui chip fericit. Sper că acest documentar va ajuta oamenii să-și deschidă ochii și să nu judece înainte de a cunoaște. Până la urmă...deseori ajungem să confundăm sarea cu zahărul.

MIGRATIONS | R: Danilo Stanimirović | 2017 | 9' | Kosovo/Serbia
Satul Sirakovo din estul Serbiei și-a câștigat renume abia după ce localnicii și-au mutat întregul sat la câțiva kilometri distanță. Singurele lucruri rămase din “vechiul sat” sunt câteva case construite fascinant de înfiorătoare, o școală veche și un cimitir. Singurele momente în care sătenii merg în partea veche a satului sunt momentele în care trebuie să meargă la cimitir.

Focus Aristoteles (calup)
13.45 - Gutuiul japonez | R: Mara Trifu | 2011 | 21 '| România
De la o anumită vârstă, e destul de greu să îți amintești chiar și ce ai făcut ieri. La 90 de ani nu mai contează. Continui fie cu reluctanță, fie cu abandon. Ceea ce pare important sunt micile lucruri la îndemână, o floare, o pisică, un pahar de cristal, un copac și priviri rătăcite către un trecut amintit care tinde întotdeauna să ajute. O privire dulce-amară către prospețimea momentelor efemere încastrate în viața noastră continuă, prezentă și perfectă. Indiferent de vârstă.

Vasile | R: Sakari Suuronen | 2017 | 23'| România
Timpul trece fără grabă în micul sat românesc tradițional din Maramureș. De la cositul ierbii până la câinele leneș care caută adăpost de soarele arzător, țăranul Vasile Oanea și camerele lui găsesc frumusețea în orice. Împânzind pereții de la un capăt la altul cu fotografii și mementouri, Vasile și-a transformat casa modestă într-un monument viu al momentelor efemere. Dar când ai dat tot ceea ce aveai pentru a-i documenta pe alții, cine te va păstra pe tine când rămâi fără timp.

14.30 - Honey on Wounds | R: Iulia Stoian | 2014 | 32' | Marea Britanie/România/Kosovo
În timpul războiului din Kosovo, mii de femei albaneze au fost ținute ostatice de trupe sârbe, torturate și forțate să fie martore la execuția soților lor. Potrivit vechii legi din Kanun, văduvele de război din Kosovo nu au voie să se recăsătorească, să muncească sau să ducă o viață independentă în afara casei lor. Ținute pe loc de tradiție, ele luptă acum împotriva depresiei și a sărăciei. Într-un mic sat de văduve, terapeuții încearcă să convingă femeile că procesul de vindecare poate începe chiar în grădina lor. Tot ceea ce le lipsește este o cutie de lemn și o regină albină.

15.15 - Ana Square | R: Jelena Novaković | 2015 | 26' | Croația | Premieră
De 40 de ani, fără a lua vreodată pauză, Ana vine la biserica orașului pentru a vinde calendare și rozarii; pe soare, zăpadă, ploaie, în fiecare duminică și în toate vacanțele. Deși primește o pensie lunară, motiv pentru care nu aparține straturilor inferioare ale societății, ea are cu totul alte motive să facă asta. La doar 5 metri distanță, Zorka, competiția ei directa, și-a pregătit ghișeul. Cele două femei aplică regula fidelizării clienților într-un mod simplu - scăzând prețurile. Deși sunt într-un permanent conflict, nu se pot descurca una fără cealaltă. Dependența de lumea dinamică în care informația curge constant, bârfa și personajele pline de culoare ale orașului le-au transformat pe cele două femei în simboluri ferme ale unui microunivers. Ana, Zorka și Piața devin trio-ul inseparabil într-un eseu social plin de umor despre prietenie și apartenență.

Focus Kinedok-One World
15.45 - Dum spiro spero | R: Pero Kvesić | 2017 | 61' | Croația
O experiență subiectivă, imersivă, văzută prin ochii protagonistului, Pero Kvesić, care abordează ideea morții sau a bolii înfricoșătoare cu un umor sec, întunecat specific Balcanilor.
Pero Kvesić, autorul filmului, a început să fumeze într-un stadiu relativ târziu al vieții, când urma să implinească vârsta de 30 de ani. Astăzi, plămânii lui sunt funcționali doar în procent de 20%. Capacitatea pulmonară redusă este evidentă cu fiecare respirație, ceea ce îi influențează semnificativ viața de zi cu zi. Deși filmul se referă frecvent la moarte, autorul, așa cum sugerează titlul (Cât timp respir, sper), vorbește de fapt, despre viață. Împletind viața de zi cu zi, cititul și moartea, autorul vorbește despre pierderea puterii și despre puterea de a face față pierderii. O experiență subiectivă, imersivă, văzută prin ochii protagonistului suferind, „Dum Spiro Spero” folosește un umor sec, întunecat, cu ajutorul căruia balcanicii abordează ideea morții sau a bolii înfricoșătoare. Kvesić – un exemplu de perseverență în menținerea demnității și autodeterminării – își prezintă prin respirații șuierate și progresul lent prin casă, viața lui tot mai îngustă.

17.00 - Mireasa noastră | R: Yli Citaku | 2011 | 16' | Kosovo | Premieră
Localnicii din Terbesh, Kosovo, care locuiesc în Lubinje, un sat la poalele Munților Sharri și foarte aproape de Prizren, au o tradiție de a îmbrăca și de a pregăti o mireasă pentru ziua nunții ei. Tradiția are rolul de a îndepărta ochiul rău și să descurajeze bârfa și speculațiile.

17.30 - Muzică de petrecere | R: Andrei Teodorescu | 2017 | 75' | România | Premieră
Filmul urmărește trei povești de viață din trei părți diferite ale Moldovei: Vaslui, Neamț si Botoșani. Giani (4 ani), Sebi (13 ani) și Raul (16 ani) sunt trei copii pasionați de muzică lăutărească. Copilărind în familii de lăutari si înfruntând greutățile mediului provincial, toți trei își doresc același lucru: să ajungă cântăreți celebri.
Ca o compoziție simfonică dulce-amăruie sună poveștile celor trei copii romi ce cresc și copilăresc în sate din Vaslui, Neamț și Botoșani. Deși trăiesc în zone diferite, copiii urmează aceeași linie ideală: vor să deprindă virtuozitatea interpretării muzicii de petrecere specifică zonei lor, să devină muzicanți de succes, bogați îndeajuns încât să-și poată susține familiile și a le oferi acestora „un viitor”. Camera de filmat îi urmează pe fiecare în viețile lor de zi cu zi: la școală, acasă în familie, la joacă și la repetiții, împreună cu prietenii, strădaniile și visele lor, restituind imagini complexe și tandre ale modurilor lor unice de a-și petrece copilăria în sunetul muzicii de petrecere.

19.00 - Zakarpattia | R: Shaun Williams | 2018| 85' | USA | PREMIERĂ mondială | Q&A
Zakarpattia examinează problemele de loc, identitate și tradiționalitate la muzicienii de nuntă de la granițele Transcarpatiei, Ucraina. Filmul urmărește povestea tarafului Manyo din micul oraș Tiachiv, de la îmbarcarea lor în turul anual al Ungariei, și explorează relațiile complexe ale acestor muzicieni cu propria identitate româno-ruteană, pe măsură ce se străduiesc să își facă un trai în contextele post-socialiste ale muzicii globale. Pe parcurs, întâlnim alți muzicieni ale căror povești ajută la scoaterea la lumină a experiențelor muzicienilor Romani sub comunism și în tranziția post-sovietică.

Duminică, 4 noiembrie

Focus Dokufest (calup) | Premiere
12.00 - BAJRAKO | R: Benjamin Menekshe | 2018 | 9' | Kosovo
Bajrako este o sărbătoare care simbolizează fericirea, care este sărbătorită cu multă mândrie de către comunitatea romă.

MOONCHILD | R: Ajshe Gashi&Diellza Bylygbashi | 2018 | 8' | Kosovo
În timpul creației lui Zgjim în opt luni, el a fost vizitat de la un prieten microscopic. Acest prieten devine cel mai bun prieten al său, iar Zgjim decide să îl ia cu el în Viață. Acest prieten din Viață este numit un cromozom în plus. Ca recunoștință, acest "prieten" ia dat lui Zgjim fața cea mai drăguță și cel mai frumos zâmbet din lume.

MATRIX | R: Martin Xhoxhi | 2018 | 6' | Kosovo/Albania
O lume cu totul nouă poate fi găsită pe străzile din Prizren. Confruntarea cu această lume, înseamnă a face față dependenței și comportamentului antisocial. Acest documentar ne arată cum a evoluat dependența, împreună cu tehnologia și răspândirea pe care a avut-o în toate grupele de vârstă.

PA PËRKUFIZIM | R: Era Skivjani | 2018 | 6' | Kosov0
Povestiri ale unor personaje despre prejudecăți și discriminare în societatea noastră.

THIS IS TRINGA | R: Tringa Berisha | 2018| 4' | Kosov0
În ziua de astăzi, rețelele sociale ocupă un loc foarte important în fiecare om, mulți oameni fac foarte multe pentru a posta o imagine sau informații care, ocazional, nu sunt fi adevărate. Aceasta este o poveste personală pe care o împărtășesc pentru a transmite acest mesaj.

SHTOJZOVALLE | R: Flutura Balaj | 2018 | 12' | Kosovo
Shtojzovalle: creaturi magice ale mitologiei albaneze care posedă puteri supranaturale și o frumusețe extraordinară. Deseori îi găsești în pădure cântând și dansând; în cele din urmă, Shtojzovalle captivează ochii oamenilor. După secole trăite în jurul nostru, Shtojzovalle ne invită în realitățile lor mistice. Lăsând-ne să le cunoaștem superputerile, lumea lor frumoasă și dorința pentru muzică, Shtojzovalle ne ajută să ne gândim la oportunitățile pierdute, pe care ar trebui să le vedem și să îi apreciem în viața reală.

Focus Kinedok-One World
13.00 - Bestia e încă vie | R: Mina Mileva/Vesela Kazakova | 2016 | 90' | Bulgaria/Marea Britanie
Acest documentar politic se referă la căutarea unui comunism ideal și la modul în care acesta nu a fost niciodată găsit în practică. Filmul începe cu dosarul secret al poliției, despre bunicul unei tinere de naționalitate bulgară. Acesta, simpatizând cu socialiștii bulgari în anii 1920, după ce a văzut prejudiciul cauzat de Partidul Comunist în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, s-a alăturat mișcării de rezistență anticomunistă Goryani, din munții bulgari. Folosind secvențe animate, fotografie temporizata și un dialog fictiv, utilizând dublaj de voce, între tânără și bunicul ei decedat, „Bestia e înca vie”, arată cum generațiile tinere continuă să redescopere ideologia comunistă în contextul politicienilor discreditați și al foștilor agenți ai poliției secrete. Atitudinea tinerei față de alternativa politică la capitalism devine din ce în ce mai complexă odată cu călătoria în Cuba, unde participă la o discuție de grup cu filozoful și comunistul sloven Slavoj Zizek.

14.45 - Krasna Malanka | R: Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk | 2013 | 52’ | România/Rusia/Marea Britanie
Krasna Malanka este povestea oamenilor din satul românesc Krasna, aflat pe teritoriul Ucrainei, cu focus pe modul în care aceștia se pregătesc pentru sărbătoarea Malanka. Această sărbătoare este un eveniment de marcă pentru toți cei din Krasna, în special pentru tinerii bărbați, pentru care reprezintă principala inițiere în viață. Malanka e un carnaval, un spectacol queer păgân unde fiecare are un rol al lui.

Focus Divan Festival
16.00 - Avec l’amour | 2017 | 67' | R: Ilija Cvetkovski | Macedonia | Premieră
Dionis e un profesor de biologie aflat în pragul pensiei. Are o pasiune și un vis. Deține peste o sută de mașini, multe din ele ruginite, majoritatea stricate. În fiecare noapte, se culcă între ele, visând să-și transforme colecția în muzeu. Dar pasiunea și visurile lui au un preț.

17.15 - Gora | R: Stefan Malešević | 2017 | 78' | Serbia | Premieră
Populația Gorani trăiește în Gora, sudul Kosovo-ului. Sunt musulmani care vorbesc o limbă slavică. De-a lungul anilor, Goranii au fost întotdeauna folosiți în jocurile politice pentru putere de către națiunile înconjurătoare (sârbi, macedoni, bulgari, albanezi, bosniaci). Acesta este primul film care tratează ce fel de oameni sunt aceștia, cine nu sunt sau cui aparțin ei. Dat fiind faptul că este interzis ca femeile să fie filmate, Gora explorează această cultură bogată prin ritualurile zilnice ale bărbaților Gorani pe stradă, în moschei, pub-uri; cu turmele lor bogate de vaci, oi și câini ciobănești. Ei muncesc, vorbesc, dansează, ascultă muzică, predică, se roagă și cântă în timp ce munții din jurul și de deasupra lor le reamintesc constant cât de efemeră e existența pe care o au.

Focus Divan Festival
18.30 - Chris Elvețianul | R: Anja Kofmel | 2018 | 90' | Elveția/Croația/Germania/Finlanda | Premieră
Începutul anilor ‘90. Tineri din întreaga Europă participă la războaiele iugoslave. Pe 7 ianuarie 1992, un jurnalist elvețian purtând uniforma unui grup compus din mercenari este asasinat în Croația. 20 de ani mai târziu, verișoara lui, regizorul Anja Kofmel, încearcă să înțeleagă fascinația acestor tineri față de război.

20.00 - Timebox | R: Nora Agapi | 2018 | 70' | România | Premieră | Q&A
Iniţial, Nora Agapi a intenţionat să facă un film-portret despre tatăl ei, folosindu-se de arhiva lui, ca un eseu care susţine omagiul pe care i-l aduce prin poveste. Însă decizia bruscă a autorităţilor din cadrul Primăriei Iaşi de a-l scoate din casă şi de a-l muta cu tot cu considerabila lui arhivă de filme în spaţii nelocuibile, a forţat-o să vadă realitatea altfel, iar filmul are o turnură neaşteptată.------------------------

Cinema Muzeul Țăranului - Studioul Horia Bernea
Strada Monetăriei nr. 3, Sector 1, în incinta Muzeului Naţional al Ţăranului Român
tel. 021.317.96.60


Bilet întreg - 10 lei
Bilet redus (elevi, studenți și pensionari) - 7 lei

Biletele se pot cumpăra și în avans, de pe eventbook.roProgramul casei de bilete:
Marți-Vineri  17:30-20:00
Sâmbătă-Duminică 16:30-20:00 
inchis